Hitta billiga reservdelar till bilen

En undersökning gjord av Teknikens Värld visar att reservdelar till bilen nästan alltid kostar minst det dubbla i Sverige jämfört med i Tyskland.

I artikeln nämns exemplet om en ägare till en BMW som hade bytt alla bromsar samt fjädrarna bak på bilen. Han beställde delar från Tyskland och sparade mer än 5 000 kronor. Det är en enorm prisskillnad och ännu märkligare är det att vissa delar tillverkas i Sverige.

Till sitt försvar menar reservdelsindustrin i Sverige att den endast anpassar sig efter hur den nordiska marknaden ser ut. Deras målsättning är att vara billigare än märkesverkstäderna samt att kunna leverera beställda delar redan nästa dag. Det svenska företag som tas upp i artikeln har på många håll mer eller mindre monopol på reservdelar. Flera bilverkstäder är kopplade till dem och beställer endast reservdelar från dem. Att be en sådan sätta dit en reservdel som du har köpt någon annanstans är inte ens lönt att tänka på. Ofta ligger svenska försäljare av reservdelars priser inte mycket lägre än vad generalagenturen tar.

Undantagen som bekräftar regeln

Det finns dock som tur är undantag. Ett svenskt företag där du exempelvis kan köpa hjullager till ett billigt pris är Mekanika.se. Mekanika säljer reservdelar, oljor, bilvårdsprodukter och reparationshandböcker bland mycket annat. Här hittar du produkterna du söker billigt och leveransen är snabb. På bildelar erbjuder det som standard 2 års garanti. Frakten kostar 99 kr för privatpersoner och är helt kostnadsfri för företagskunder.

Prisskillnader

Då artikeln i Teknikens Värld endast tar upp prisexempel från ett svenskt företag stämmer det inte alltid med hur det ser ut hos andra firmor, men över lag är prisskillnaderna ungefär desamma. Det finns dock goda skäl att välja svenskt. Det främsta är möjligheten att få support på svenska. Tyska återförsäljare erbjuder inte alltid engelska som språk och är du inte bra på biltermer på vare sig engelska eller tyska kan det bli svårt att förklara vad som skett om problem uppstår med varan. Svenska leverantörer kan också ha samarbete med en närliggande verkstad, vilket är en fördel för dig som inte kan byta reservdelar själv.

juli 17, 2014