Kenny Bräck

En annan svensk stjärna inom motorport är Kenny Bräck och i jämförelse med Ronnie Peterson har den här sagan ett mycket gladare slut!

En ung talang. Redan som sjuåring körde Kenny omkring i små bilar på den frusna sjön Stora Gla. Sedan fick han ett sommarjobb hos Nils-Arne Johansson, en Formel Ford-mästare, som gladeligen hjälpte Kenny på vägen. Nils-Arne hjälpte Kenny att införskaffa en gokart samt så var han ovärderlig när det kom till råd och till och med ett visst ekonomiskt stöd.

När 80-talet rullade in körde Kenny Formel Ford och Formel 3 i Sverige och utomlands i England. Efter han blivit korad skandinavisk mästare 1992 gav han sig iväg till USA och fortsatte vinna. I Barber Saab Pro Series tog han hem hälften av de tolv vinsterna och under den här tiden testade han Formel 1 för första gången. 1998 var det dags att kamma hem ett mästerskap igen, den här gången medan han stod under kontrakt med A.J Foyt. Därefter blev det ännu bättre.

Han vann Indianapolis 500, ett väldigt prestigefullt pris och än så länge har ingen annan svensk kammat hem den vinsten. Under sin karriär hann han även medverka i en Hollywood film: han spelar mot Sylvester Stallone och Burt Reynolds i filmen Driven. Numera är Kenny Bräck pensionerad från sin IndyCarkarriär. Han är bosatt i England och hjälper ungdomar att realisera sina drömmar att få medverka och tävla i motorsport.

april 17, 2014