Ronnie Peterson

Trots att motorsport inte är någon jättestor sport i Sverige så har vi ändå lyckats producera en rad förare inom olika grenar som nått stora framgångar internationellt.

Den mest framgångsrike svenske motorföraren genom tiderna är Formel 1-föraren Ronnie Peterson. Innan han debuterade F1 säsongen 1970 jobbade han både som bilmekaniker och som maskinmontör.  Han började med Formel K, alltså gokart, som artonåring och vinner massvis med lopp under denna tid. Därför var det inte förvånade att att han sedan uppgraderade till Formel 3 i en bil som hans pappa och Sven Andersson hjälpt att bygga.

Under sina fyra verksamma år i F3 kör ha 75 olika lopp. I F1 klättrade han ganska snabbt till toppskiktet. Redan andra säsongen lyckades han nå en andraplaceringen totalt och två år senare kom också de första segrarna. Totalt blev det tio segrar under de nio säsonger Peterson tävlade i Formel 1 innan han omkom i en olycka under Italiens Grand Prix på Monzabanan i september 1978. Han körde 123 Grand Prix lopp och inför säsongen 1979 hade han precis skrivit kontrakt att vara försteförare för McLaren.  Hans död var en tragisk olycka som alla är överens om aldrig hade hänt om inte debutanten Riccardo Patrese aldrig varit med.

Hans ansvarslösa körning i en flaskhalsraka gjorde så James Hunt, en annan förare, inte kan göra annat än se på när deras hjul tar i varandra i över tvåhundra kilometer i timmen. Hunts bil kastas mot Ronnies som flyger rakt in i avbärareräcket i hundratjugo kilometer i timmen. Hunt är först på plats vid olyckan och det är hans mod som gör att Ronnie inte blir äten av lågorna. Hunt släpar Ronnie ur det brinnande vraket och är nog, förutom familj och vänner, personen som skakas mest av Ronnie Petersons dödsfall. Ett tag senare, mitt under ett träningspass inför Grand Prix i Monaco, kliver Hunt avslappnat ur sin bil och lämnar Formel 1 för alltid.

april 8, 2014